Breus apunts d'Història de la Música Coral.

5.- MOZART I EL CLASSICISME

El classicisme és un període marcat per mitja dotzena d'autors i per la importància en funció de la seva música instrumental. Parlem de Franz Joseph Haydn (1732-1809) i pensem en les seves més de 100 simfonies. Quan pensem en Mozart (1765-1791), a part del Requiem, ens venen al cap els seus concerts i també les seves simfonies. Però allà on el classicisme té importància com a època, és en la gran música coral, tot i que la música religiosa es va veure afectada per la disposició papal de prohibir la música amb orquestra dintre de les esglésies. Parlem de Haydn i podem destacar les seves misses de l'època tardana com la Missa In Tempore Belli o Paukenmesse, la Missa Nelson o l'Harmoniemesse, obres totes elles que mostren una evolució de la música cap a noves etapes que desembocaran en el romanticisme. Hem parlat de misses, però no hem dit res dels oratoris de Haydn: La creació i les estacions. La creació exigeix una gran orquestra i el cor hi té reservat un important paper. Això fa que, de manera semblant al que passa amb Les estacions, siguin obres de culte per a un cor d'un nivell una mica avançat. En aquesta última trobem molts moments gairebé descriptius, sobretot quan vol imitar sons naturals des del cantar del gall fins a la tempesta de l'estiu, l'escena de caça de la tardor i la boira i neu de l'hivern.
I de la música coral de Mozart, què n'hem de destacar? A part del ja esmentat Requiem, una obra amb tota una càrrega mediàtica afegida que no li resta però ni un gram de música d'extrema qualitat, trobem la Missa de Coronació. Mozart, a més a més, té totes les seves òperes amb interpretacions importants a carrec dels cors: Idomeneo Re di Creta, La flauta Màgica, Le nozze de Figaro, etc.
I a la península ibèrica un autor contemporani era Antoni Soler (1729-1783), un músic fill d'Olot, format a l'Escolania de Montserrat i que va exercir com a compositor al Monestir de l'Escorial. D'ell són molt conegudes les seves aproximadament 200 sonates per a clavecí, però tant o més importants són els 128 villancicos, dels quals només 11 estan editats actualment. Aquestes petites cantates nadalenques, amb la missió de donar a conèixer el misteri de Nadal des de l'altar i en llengua vernàcula, agrupa solistes vocals infantils i adults, cors, instruments de corda i de vent amb instruments més populars com la gaita, barrejant tendències de la música que evoluciona amb la música herència del passat tradicional.

El classicisme és una època més fosca que brillant. Això fa que destaquin grans autors i que hi hagi poques publicacions que ens expliquin detalladament sobre aquesta època. Ara, si voleu profunditzar una mica més sobre aquests anys que precedeixen al romanticisme, podeu consultar llibres com "La música coral" d'Arthur Jacobs, Editorial Taurus, col.Iniciación a la Música; "Historia de la Música" de Massimo Mila, de la col.lecció de Butxaca Bruguera-Libro amigo i "Historia universal de la música" de Roland de Candé Tom 1, de l'Ed.Aguilar

Per completar aquestes ratlles, us relacionem alguns discos d'exemples musicals.
De F.J.Haydn podem escoltar LA CREACIÓ (DIE SCHÖPFUNG) en un doble CD de la DEUTSCHE GRAMMOPHON on hi trobem una versió dirigida per Leonard Bernstein. És la Ref. 453 031-2.
Si preferim LES ESTACIONS (DIE JAHRESZEITEN) jo us aconsello un altre doble CD de la PHILIPS, en versió de Neville Marriner i el Cor i l'Acadèmia de St.Martin in the Fields.
De Mozart, crec que tothom tindrà alguna versió del Rèquiem a casa seva i pot ser que de la MISSA DE LA CORONACIÓ o KRÖNUNGSMESSE KV.317 també però per si de cas us en selecciono una amb el FiguralChor de Stuttgart i el Bach-Collegium Stuttgart, dirigits per Helmut Rilling. És de la CONCERTO COLLECTION Ref. INT 820.707
I del P.Antoni Soler us recomano, per única, la versió de 7 dels seus villancicos en un disc anomenat LOS VILLANCICOS en una interpretació de l'Escolania de l'Abadia de Santa Cruz del Valle de los Caídos i l'Ensemble Baroque Pygmalion, tots dirigits per Jean-Michel Hasler. És un CD del segell JADE, molt difícil de trobar, Ref.39429-2.
Si algú el vol tenir, el millor és escriure a l'Escolania del Valle i demanar-lo